Khamis, 16 Oktober 2014

Kucing nakal


Ini kucing manja dan nakal. Dia suka bermain. Mengejar, mencakar dan

Selasa, 14 Oktober 2014

Pokok kelapa bercabang tiga


Uniknya pokok kelapa ini, ia bercabang tiga. Terletak di Kampung Parit Bugis, Muar (Pt. No. 4, Jln Yusuf).

Ahad, 12 Oktober 2014

Mari kita tengok kerengga buat sarang

- Nama saintifik bagi kerengga adalah Oecophylla smaragdina. -


Tanpa menggunakan sebarang alat pertukangan mereka membina sarang, bersama-sama menarik daun untuk dicantumkan dengan daun yang lain.

Khamis, 9 Oktober 2014

Mr Bean dalam iklan Snickers

Muncul lagi, dalam iklan Snickers pulak. Makan Snickers, Mr Bean jadi

Rabu, 27 Ogos 2014

Sesibur tersenyum

Tadi petang aku ke semak-samun tak jauh di depan bengkel. Macam biasa, reronda nak ambik gambar.

Maka terjumpa la oleh ku seekor sesibur. Apa lagi, aku pun ambik gambar. Tup-tup sesibur tu terbang lalu hinggap di atas bunga lalang yang sangat hampir di depan ku. Tak sampai setengah meter. Aku segera menghalakan kamera henfon ku ke arah sesibur tersebut dengan jarak tak sampai pun 1 kaki. Dan sesibur tu tak terbang! Relaks je, macam dia posing pulak untuk aku. Aku pun ambik gambar sekali lagi.

Lak.. baru sekejap tadi bila aku perhati gambar, aku dapati, rupa-rupanya sesibur tu tersenyum! Betul la dia suka digambar.

Tak caya cer tengok gambar-gambar di bawah, yang ku rakam petang tadi.

Khamis, 14 Ogos 2014

Xperia Z1 Compact photo samples

Sebelum ini aku guna henfon Xperia V. Akan tetapi oleh kerana baterinya yang dah kong dan standby modenya tinggal cuma kurang sehari semalam setelah bateri dicas penuh, aku telah meng'trade-in' henfon ku itu dengan Xperia Z1 Compact.

Di bawah, beberapa gambar yang ku rakam guna Xperia Z1 Compact. Gambar-gambar telah ku 'resize' ke 30 persen di Microsoft Paint sebelum ku upload kerana sais fail asalnya yang ku kira terlalu besar untuk diletakkan di blog. Setiap satu gambar 20.7M piksel dari Z1 compact boleh menjangkau hampir ke 7MB.

Biarpun sais failnya lebih besar, pada pandangan ku, kesempurnaannya tak jauh beza berbanding gambar dari Xperia V. Malah, fokus auto dari jarak dekat (macro) Xperia V terasa lebih baik dari Xperia Z1 Compact! Phh.. nyesal pulak aku menlego Xperia V aku tu.. huhuhu.

Isnin, 28 Julai 2014

Pelita dan lampu kelap-kelip


Takkan lah kita nak nyalakan pelita di siang hari.. hihi.

Gambar-gambar ni ku rakam di kampung. Kalau tak bulan puasa,

Ahad, 27 Julai 2014

Pemain bola tampar wanita paling popular


Sabina Altynbekov (jersi nombor 20), atlet bola tampar wanita Kazakhstan yang tiba-tiba menjadi popular.

Kenapa gadis ini menjadi popular dan hangat diperkatakan di media sosial seperti Twitter dan Facebook?

Jumaat, 25 Julai 2014

Marijuana dibenarkan di Uruguay


Berita yang menggembirakan kaki-kaki ganja di Uruguay, takyah nak sorok-sorok lagi. Kerajaan mereka telah mengsahkan (legalized) penggunaan ganja.

Undang-undang baru mereka mengatakan penduduk Uruguay boleh 'stim' dalam tiga cara: penduduk sah berumur 18 tahun atau lebih tua boleh menanam sehingga enam batang pokok ganja dan menuai

Rabu, 23 Julai 2014

Santai, dengar lagu: Stayin' Alive - Bee Gees


Lagu dedulu. Masa tu aku bebudak lagi, lagu ni top. Lagu dari Bee Gees dalam filem Saturday Night Fever.

Bee Gees dianggotai oleh tiga orang adik-beradik, Barry, Robin dan Maurice Gibb. Maurice meninggal dunia pada Januari 2003. Robin meninggal dunia pada Mei 2012. Barry Gibb meneruskan